30 juni 2019

Ontdek alle geheimen over exfoliëren

Exfoliëren: meer dan dode huidcellen verwijderen

Volgens de overlevering was Cleopatra een grote fan van melkzuren. Zij zou zich dagelijks hebben ondergedompeld in een melkbad (rijk aan melkzuren) om haar huid een mooie egale en pigmentloze teint te geven. Vandaag dompelen we ons uiteraard niet meer onder in een melkbad, maar een goeie exfoliant heeft hetzelfde effect.

Wat is een goeie exfoliant?

Er zijn 2 soorten exfolianten. Je hebt er op basis van AHA’s (alpha hydroxy zuren zoals bv. melkzuur en glycolzuur) en je hebt de BHA’s (beta hydroxyzuur zoals bv. salicylzuur)

De AHA’s zet ik vooral in voor een droge tot vochtarme huid, voor pigmentatie en anti aging.
De BHA’s zet ik dan weer vooral in voor de vettere, acné-huiden, of voor verstopte poriën.

 

Belangrijk zijn vooral de concentraties. Vanaf het moment dat de producent 0,1 % van deze AHA’s of BHA’s toevoegt, mag hij het een exfoliant noemen. Maar om effectief resultaat te verkrijgen heb je echt de juiste concentraties nodig.

Exfoliërende zuren en hun eigenschappen

Glycolzuur is de kleinste wateroplosbare molecule die tot in de diepste laag in de huid doordringt. Indien het in te hoge concentraties wordt gebruikt, gaat het je huid irriteren. Het is bewezen dat voor thuisgebruik het in concentraties tussen 5% en 8% de beste resultaten oplevert. In de praktijk maak ook ik gebruik van glycolzuur, maar daar kunnen we werken met concentraties tot 30%. Artsen mogen zelfs tot 70% gaan.

Melkzuur heeft de eigenschap om pigmentvlekken op te lichten, de pigmentcellen tot rust te brengen en je huid te hydrateren. Melkzuur dringt heel geleidelijk de huid in. Daarom zal het voor een beter transport heel vaak gecombineerd worden met andere zuren zoals bv. glycolzuur. Qua concentratie werken we met een max. van 30%.

Salicylzuur is dan weer een vetoplosbare molecule die vooral een invloed heeft op je poriën en talgproductie. Is ideaal voor een vette huid met comedonen en puistjes. Bij salicylzuur ga je al goede resultaten bereiken van zodra de concentratie tussen de 1 à 2% zit. In de praktijk werk ik met concentraties tot 20%.

De PHA’s (de poly hydroxy acids) zijn nieuwe kapers op de kust die bijzonder geschikt zijn voor de gevoelige huid omdat ze alweer milder zijn.

Vitamine A-zuur: belangrijkste exfoliant

Artsen werken vooral met vitamine A-zuur. Gezien de hoge irritatiefactor, ben ik voorstander van de visie van Dr. Fernandez. Ik kies voor de zachte manier van vernieuwen door dagelijks gebruik te maken van een vitamine A step up systeem. Zo daag je stap per stap de huid uit om zich te vernieuwen en te verjongen. In combinatie met fruitzuren is dat de garantie voor een gezonde, happy skin ?.

 

 

Nooit vergeten!

Voor een gezonde huid waaraan je werkt met exfoliänten en anti aging ingrediënten is dagelijks gebruik van een zonnebescherming een must.

Meer blogberichten

Tournée minerale voor je huid

Dry January gemist? Je krijgt een herkansing met Tournée Minerale in februari. Enig idee wat een maand geen alcohol drinken doet met je gezondheid of met jouw huid? Alcohol droogt uit, niet alleen je lijf maar ook je huid. Zelf merk je misschien ook dat je huid al van nature droger is in de winter? Daarom mijn tips om je huid te hydrateren en te verzachten.

Verder lezen

IT’S MY BIRTHDAY, IT’S MY BIRTHDAY, IT’S THE 10TH BIRTHDAY OF THE SUPER MOISTURIZER

Er zijn heel wat topcrèmes in het huidverbeteringsgamma van Environ, maar als er eentje niet mag ontbreken in jouw badkamerkast is dat de SUPER MOISTURIZER. We vieren in februari de 10de verjaardag van deze bestseller en hij is zeer tijdelijk in een XL-editie verkrijgbaar. Snel zijn is de boodschap want ik heb er maar 30!

Verder lezen

Tips & tricks voor well-aging

Joyce van Pure Skin geeft waardevolle tips & tricks aan wie graag wil werken aan well-aging.

Verder lezen