02 januari 2022

Plan voor een goede reiniging

In mijn blog ‘Er is reinigen en reinigenontdekte je hoe belangrijk het is om dagelijks 2 x je huid grondig te reinigen en om daarvoor je huidtype te kennen. Eens je dat weet, krijg je hier echt goeie tips om levenslang te genieten van een smooth & healthy skin.


Stap 1: onzuiverheden losmaken.

Voor je begint te reinigen, is er een heel belangrijk ritueel om mee te starten. Namelijk de pre-reiniger.

Een aangename olie-reiniger gaat je poriën in de diepte reinigen en maakt alle onzuiverheden los. Het wordt je nu wellicht nog duidelijker waarom je best niet je huid met (micellair) water wast.

Onzuiverheden zetten zich vast als vet op je huid en vet en water lossen niet op. Vergelijk het met je afwas. Als je vette borden alleen met water wast, gaan ze echt niet proper zijn, laat staan glanzen.

Vet lost het best op in vet. Met deze olie los je in één gebaar alle onzuiverheden, pollutie, make-up en SPF-filters op.

Kort en eenvoudig. Ik raad het enkel ’s avonds aan. Neem enkele druppels van de Dual Action Pre cleansing oil van Environ of de Universal cleansing oil van Dermaquest in je hand. Emulgeer de olie en masseer vervolgens je huid met de olie. Vergeet je hals en je decolleté niet. Hierna doe je wat water op je handen. Je olie verandert in een soort melk en daarmee masseer je nog eens dezelfde zones. Tot slot spoel je alles grondig af. Je kan deze pre-reiniging zelfs doen onder de douche, maar let erop dat je altijd start met droge handen en een droog gelaat. Resultaat: fris en zuiver.


Stap 2: huidconditie op peil brengen.

De conditie van je huid breng je op peil met een tweede reiniging met een reinigingsproduct afgestemd op je huidtype en/of je huidconditie.

Heb je een droge, of eerder normale huid dan ben ik al snel voorstander van de Mild cleansing lotion van Environ of de Delicate cleansing cream van Dermaquest. Deze reinigingsmelk hydrateert en reinigt je huid in alle zachtheid.

Heb je een gecombineerde of eerder een vette huid, dan zou ik kiezen voor de Essential daily cleanser van Dermaquest of de Low foam cleansing gel van Environ

Wil je heel specifiek reinigen omdat je tijdelijk wat meer last hebt van puistjes, kies dan voor de Sebuwash gel cleanser.

Wil je je huid goed voorbereiden voor een betere opname van je anti aging huidproducten, dan beveel ik je de Stem Cell 3D Facial cleanser van Dermaquest of de Hydra intense cleansing lotion van Environ ten zeerste aan.

Afhankelijk van welk product je kiest, neem je een kleine moot in je handpalm, wrijf/schuim je het op met wat water en verdeel je het over je huid. Hierna spoel je grondig alles af.
Deze reiniging doe je 2 x daags!

Stap 3: basisbehoeften in balans brengen.

Tot slot beveel ik aan om de basisbehoefte van je huid in balans te brengen door het gebruik van een toner. Ik noem het eerder een pre-serum.

Veel toners bevatten wat water met plantenextracten of alcohol. Die gaan de zuurtegraad van je huid uit balans brengen en niet zoveel voor je huid betekenen.

Tenenkrullend vind ik het verhaal dat een toner de poriën afsluit. Hoe in godsnaam kunnen je poriën gesloten worden? Maar soit, dit ter zijde.

Mijn voorkeur gaat in elk geval uit naar toners die werkelijk hun nut bewijzen voor je huid. Verdeel ze nooit op een watje. Dat is gewoon verkwisting van product en marketing. Neem een flinke scheut in je handpalmen en wrijf die direct uit over je gelaat.

En ja, Ik heb een top 3 onder de toners. Voor de rijpere huid kies ik voor de Vita-Peptide toner van Environ, die in synergie werkt met je serums en dagcrème. Je huid wordt beter gehydrateerd en je krijgt hierdoor een gezonde frisse look.

Heb je last van een vette huid met puistjes, kies dan voor de Sebu-tone clarifier. Deze bevat talgregulerende en exfoliërende ingrediënten, verwijdert de opstapeling van dode huidcellen. Je huid gaat al een heel stuk minder glimmen.

Heb je eerder een normale tot droge huid, dan kies ik voor de Botanical infused moisturizing toner. En oh ja, nooit afwassen, gewoon laten zitten en hop naar de volgende stap in je verzorgingsritueel.

Je moet hiervoor zeker geen half uur vroeger opstaan. Van reiniging tot dag/nachtcrème kost je nauwelijks 3 minuten. Je merkt het: time is on your side!

Extra tips

✶  Reinig ook de spullen die met je gelaat in aanraking komen. Was je handen, vervang je kussensloop 2 à 3 x per week, reinig je mobile (psssht, die is 10 x vuiler dan je toiletbril) minstens 1 x per week met de Brush cleanser van jane iredale en de Magic mitt en vergeet zeker je make-up penselen niet.

✶  Van heet water droogt je huid uit. Gebruik dus lauw water voor je reiniging.

✶  Was je huid altijd met je handen, niet met tissues, reinigingsdoekjes, wattenschijfjes, …

✶  Je reiniging en ook je verzorging stopt niet aan je kaaklijn. Neem altijd je hals en decolleté mee. Wetende dat je huid 10 jaar veroudert in 1 maand als je ze niet reinigt, moet ik dat niet voor je uitrekenen zeker?

Wil je zeker spelen over je huidtype en je reinigingsritueel?

Boek eens een huidanalyse.

Meer blogberichten

Power of 3 reinigingsritueel

Je huidverzorging begint met het reinigen van je huid. Al jaren hamer ik erop dat dit een heel belangrijk onderdeel – zelfs het belangrijkste - is van je huidverzorging. Er zijn heel wat misverstanden over reinigen. Dus tijdens dit Summer Festival geef ik je graag nog eens advies over hoe je het beste je huid reinigt. En nu het vakantie is en je wat extra tijd hebt, is dit het ideale moment om te starten. Je hebt maar 1 huid, maak het een dagelijks routine.

Verder lezen

Zorgen peelings echt voor huidverbetering?

Pure Skin levert je keihard het bewijs dat peelings ideaal zijn om acné, pigmentatie en huidveroudering tegen te gaan.

Verder lezen

Tips voor een doeltreffende oogverzorging

Met Valentijn worden liefdevolle blikken gewisseld. Pure Skin verzorgt je ogen extra voor een stralende blik. Ontdek doeltreffende oogverzorging tips voor een verleidelijke blik.

Verder lezen