03 februari 2024

Je huidbarrière, het veiligheidsjasje

JE HUIDBARRIÈRE, HET VEILIGHEIDSJASJE VAN JOUW HUID!

Je huid is je grootste orgaan, en er is onnoemelijk veel over te vertellen. Deze keer wil ik learnings met je delen over je huidbarrière. “De huid-wat” hoor ik je al zeggen… wel,  het beschermlaagje of schild van je huid. En ja hoor, hoe liever jij bent voor de barrière van je huid, hoe gezonder, stralender en liever jouw huid voor jou zal zijn.

Je vraagt je nu misschien af “waaraan merk ik of mijn huidbarriere gezond is”? Je hebt het waarschijnlijk zelf ook al eens meegemaakt dat je last had van een trekkerige, droge of vochtarme huid? Al eens bij stil gestaan hoe dit kwam? Het kan aan verschillende factoren liggen zoals voeding, medicatie, blootstelling aan omgevingstemperaturen, blootstelling aan UV licht, agressieve ingrediënten in reinigers en scrubs of invasieve behandelingen. Die kunnen ervoor zorgen dat het schild van je huid danig in de war wordt gebracht.

Ik vergelijk een verstoorde huidbarriere ook wel eens met een plant die in de winter of de zomer buiten staat en afziet van extreme schommelingen. Dat merk je meteen eraan. Geef je ze de juiste voeding, hydratatie en bescherming, dan zie je de plant vrij snel terug opknappen. En zo werkt het ook met het intact houden van je huidbeschermingslaagje.

Wil je komaf maken met droge plekken, droogtelijntjes, rimpeltjes, een ruwe, gevoelige en of schilferige huid dan is het belangrijk dat het intact houden van je huidbarriere een onderdeel is van je dagelijks skincare ritueel. Het is zomer en winter belangrijk dat jij jouw huid een extra fluorescerend veiligheidsvestje geeft dat schadelijke invloeden van buitenaf wegkaatst. Zo krijgen vreemde indringers geen kans om de vochtbalans aan te vallen en zo blijft je huid soepel en vooral intact.

Van zodra jij jouw veiligheidsvestje niet aandoet, gaan er heel wat alarmbellen in je huid af en dan komt er een dringende oproep binnen bij mijn huidnoodcentrale: “help Joyce”!

Gelukkig weet ik er als skinexpert raad mee!

Don’ts

Net onder het veiligheidsvestje van je huid zit een heel dun pikant kanten lingeriesetje. En je weet ook wat er gebeurt als je je lingerie niet met zachtheid behandeld? Ohh yes, dan ontstaan er scheurtjes. Met je huid is dat net hetzelfde. Daarom ben ik geen fan (en je huid ook niet) van scrubs met korrels. Die bevatten meestal zouten (werken uitdrogend) maar de bolletjes maken ook vaak kleine scheurtjes in je huid waardoor ze in gevoelige periodes vocht verliest. In mijn skintaal noemen ze dat transepidermaal vochtverlies. Heel simpel uitgelegd, net onder de dode huidcellen zit een heel dun laagje, de hydrolipide film. Deze verdient een huid Oscar 💙 want hij bestaat uit hydraterende en lipide (vet) stoffen. Blijft die intact, dan straalt je huid even hard als die van topactrice Julia Roberts of Jennifer Aniston, maar dan wel zonder de glowfillers 😉. Om dezelfde reden ben ik geen voorstander van trendgevoelige behandelingen zoals dermaplaning die op korte termijn zorgen voor een megaglow maar op lange termijn big problems veroorzaken zoals bv. pigmentverstoring.

De power van vitamine A

Je weet ondertussen dat je je huid optimaal moet beschermen, dat je ze best een veiligheidsvestje aandoet en je kanten lingeriesetje verzorgt met tederheid. Maar er is nog meer wat je kan doen. En daar haal ik 30 jaar onderzoek en ervaring van dr. Fernandez van Environ bij.

Want ja, hij was de eerste en onderzoekt nog steeds alle effecten van de huid en de invloed van de superbooster vitamine A. Wil jij dat het beschermingslaagje van je huid intact blijft onder alle omstandigheden dan is het heel belangrijk dat jij dagelijks de kracht van vitamine A inzet. Want een tekort aan vitamine A in je huid heeft een invloed op een verminderde weerstand bijgevolg je weer sneller essentiële hydratatie verliest.

Ik noem vitamine A ook wel de dirigent-vitamine in de huidcellen, deze zorgt ervoor dat je huid zichzelf optimaliseert en normaliseert. Samen met andere krachtige vitamines zorgt deze powervitamine ervoor dat je fluorescerend veiligheidsvestje een dik wintervestje wordt en je huid veel gladder en stralender wordt.

Maar terug naar mijn favoriete vitamine. Vitamine A is ook een krachtige promotor van je eigen natuurlijke moisturizers. Yeps, je huid heeft zelf ook zelfregenerende hydratatiestofjes. Joepie! En deze dirigent zorgt ervoor dat die hydraterende stofjes mooi op hun plaats blijven zitten en zorgen voor een full harmonisch nummer. Hans Zimmer zou er trots op zijn 😉.

Do’s

En nu over tot de orde van de dag. Hoe zorg jij thuis ervoor dat jouw huid het ganse jaar door straalt en vooral gezond blijft. Guess? Door de combinatie van het vitamine Step up systeem van Environ rijk aan vitamine A en C en de focus te leggen op het focus moisture product: de Super Moisturizer van Environ.

En, goed nieuws (ja, het beste houd ik uiteraard voor het laatste 😆). De Super Moisturizer is jarig. Hij blaast 10 kaarsjes uit. En dat niet alleen, dr. Fernandez heeft de laatste nieuwe inzichten uit skincare land eraan toegevoegd.
Wil je meer weten over de vernieuwde versie van de Super Moisturizer, check it out here.

Afsluiten doe ik met een vraagje. Heb jij nu ook last van een drogere, gevoeligere huid? Merk je na het lezen van deze huidblog “ hmmm mijn huid heeft advies nodig”? Dan heb ik ook goed nieuws. Want bij Pure Skin kan je gebruik maken van 20 jaar skinexpert-ervaring, ik heb meer dan 5000 huidanalyses op de teller en ik deel heel graag al mijn geheimen met jou. Wil je graag een gratis huidanalyse en op maat gemaakt huidadvies? Check hier 

Meer blogberichten

Tournée minerale voor je huid

Dry January gemist? Je krijgt een herkansing met Tournée Minerale in februari. Enig idee wat een maand geen alcohol drinken doet met je gezondheid of met jouw huid? Alcohol droogt uit, niet alleen je lijf maar ook je huid. Zelf merk je misschien ook dat je huid al van nature droger is in de winter? Daarom mijn tips om je huid te hydrateren en te verzachten.

Verder lezen

A Happy and Pure New Year

2024 klopt aan de deur. Tijd om even terug te blikken op een alweer bewogen 2023 maar vooral ook om hoopvol vooruit te kijken naar 366 nieuwe dagen om alles weer heerlijk Pure te maken. Ik bied je graag al mijn wensen aan in mijn traditionele nieuwjaarsbrief. Maar hierbij alvast mijn dank voor je vertrouwen in Pure Skin. Op naar een rimpelloos 2024 vol Pure geluk en Pure gezondheid!

Verder lezen

Hanneke en Josien voelen zich dankzij hun nieuwe levensstijl beter dan ooit.

Hanneke en Josien voelen zich dankzij hun
nieuwe levensstijl beter dan ooit met PS Food & Lifestyle!

Verder lezen