13 maart 2018

Laat je met deze 5 tips niet misleiden in de supermarkt

Je wil gezonder eten, maar je ziet door het bos de bomen niet in je supermarkt? Word je misleid door de talrijke zogezegde gezonde producten en claims? Met deze tips ga je met een gerust hart en een echt gezond winkelkarretje terug naar huis.

Tip 1: lees aandachtig het etiket

Twijfel je of een product echt gezond is, lees dan zeker het etiket van het product. Begin met de ingrediëntenlijst. De volgorde van de ingrediënten is belangrijk. Ze staan in dalende volgorde van aandeel. Het bestanddeel dat er het meeste inzit, staat het eerst vermeld. Vaak zie je als eerste ingrediënt dan suiker staan. Maar wist je dat er voor die verborgen suikers ook heel wat schuilnamen gebruikt worden?

De meest voorkomende zijn: glucose, fructose, sacharose, sucrose, dextrose, druivensuiker, rietsuiker, … je ziet dat het ofwel op –ose of op suiker eindigt. Lijkt de toevoeging van appel- of druivensap gezond, weet dan toch dat ook deze de koolhydraten verhogen in je zogenaamde gezonde product.

Tip 2: Vermijd suikers, transvetten en smaakversterkers

Ik ben voorstander van pure ingrediënten, dat bespaart je tijd en moeite om de ingewikkelde ingrediëntenlijst door te lezen en van verse pure producten ben je zeker. Door te kiezen voor verse groenten en fruit vermijd je zoveel mogelijk toegevoegde suikers.

Wat doen die suikers eigenlijk met ons lichaam? Suikers verstoren de bloedsuikerspiegel, waardoor je na het eten vaak een dipje krijgt, en niet-verwerkte suikers worden door ons lichaam omgezet in vet.

Als we het toch over vet hebben, kan je ook daar best voor de gezonde alternatieven kiezen. Zoals olijfolie, noten, avocado,… maar weet dat TE veel van deze producten ook niet gezond is. En dat is net zo bij TE veel water drinken ;-). Schuilnamen onder de transvetzuren zijn: geharde plantaardige olie, gehydrogeneerd plantaardig vet en gehydrogeneerde plantaardige olie.
Maar ook smaakversterkers zijn een boosdoener op vlak van gezonde voeding, ze misleiden je helemaal. Ze verstoren je honger- en verzadigingsproces en zetten je aan tot meer eten. Smaakmakers vind je terug onder Ve-tsnin, E621-E625, gistextract, glutamaat, maïsolie, sojasaus, eiwitten uit tarwe en bouillon, kruiden of specerijen.

Tip 3: kijk naar het aantal koolhydraten


Een product dat veel koolhydraten bevat, telt meestal veel snelle suikers die vooral overeten uitlokken. Gemiddeld mag het totale aantal calorieën voor 40% bestaan uit van wat je lichaam nodig heeft aan koolhydaten. De beste koolhydraten zijn diegenen die je suikerspiegel het minste verstoren zoals groenten, fruit, peulvruchten en volkoren granen of goede graanvervangers zoals quinoa en zoete aardappel.

Tip 4: pas op met de claim ‘light’

Lightproducten bevatten minder suiker of minder calorieën, maar helaas zijn de suikers vervangen door zoetstoffen die de zoetdrang in stand houden. Deze remmen zelfs het enzyme dat overgewicht helpt voorkomen. En wist je dat je net van volle producten doorgaans minder eet? Een volle pure yoghurt met lekker vers fruit is een prima keuze.

Tip 5: Pas op met smoothies en kant en klare salades

Niet alle producten met groenten of fruit zijn gezond. In een smoothie bijvoorbeeld zitten vaak tientallen stukken fruit. Je krijgt op een te korte tijd dan veel te veel suikers naar binnen. Bedenk dat je lichaam alles wat het niet verwerkt krijgt, opstapelt in vet. Je kan beter fruit eten dan drinken omdat je sneller voldaan zal zijn. Wil je toch graag smoothies drinken, dan zijn groentensapjes een betere optie want die verstoren de bloedsuikerspiegel minder.

Wist je dat een kant en klare maaltijdsalade meer kcal bevat dan een Mc Donalds? De salade is meestal best ok, maar de dressings zijn vaak oververzadigd met suikers en smaakversterkers. Een maaltijdsalade bevat al snel 800 kcal. Dus maak hem beter zelf met een zelf gemaakte dressing van bijvoorbeeld yoghurt, mosterd, azijn en kruiden.

Volg je al deze tips, dan zal je op vrij korte termijn je figuur zien veranderen en kan dat leuk lentejurkje geen enkel probleem meer zijn. Shoppen wordt weer pure fun.

(Bron: Goed Gevoel magazine)

Wil jij ook graag werken aan een vitaal uiterlijk? Boek dan jouw gratis intake.

Meer blogberichten

MET DEZE TIPS MAAK JIJ JE VOORNEMENS WAAR

Voel jij de motivatie om aan je goede voornemens te werken nu al wegglijden? Druk dan snel op play en laat mijn tips je helpen om dit jaar wel te slagen en je doelen te bereiken.

Verder lezen

Verschillende soorten honger

PowerSlim coaches Joyce en Egon leren je bij Pure Dieet het verschil herkennen tussen gezonde honger en valse verleiders.

Verder lezen

Gezonde leefstijl tips voor het najaar van Pure Dieet.

Pure Dieet verklapt je de belangrijkste geheimen hoe je met PowerSlim niet bijkomt in het najaar.

Verder lezen