08 november 2020

Gezonde leefstijl tips voor het najaar van Pure Dieet.

Het geheim om te voorkomen dat je bijkomt in het najaar.

Herken je dit? In de lente verlies je een beetje gewicht en in de herfst kom je gewicht bij omdat je je eet- of leefpatroon niet echt veranderd hebt? In de praktijk zie ik dit tafereel regelmatig. In deze blog verklap ik je waarom je makkelijker bijkomt in het najaar en hoe je dit voorkomt. Zet je maar schrap, are you ready?

Ander eetpatroon en minder beweging

In de zomer eten we vaker lekker frisse, luchtige gerechten en in het najaar houden we van stevige winterkost, vaak voorzien van extra sausjes. De oorzaak van jouw gewichtstoename is dus snel gevonden. Bovendien zakt ons energieverbruik in de vorm van beweging ook in de winter een stuk naar beneden.

Vitamine D, een goed bewaard geheim

Bovenstaande kan een oorzaak zijn. Maar let jij wel goed op het behoud van een gezonde levensstijl, beweeg je voldoende en kom je toch bij? Dan heeft dat te maken met het feit dat je lichaam gevoelig is voor vitamine D. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als je een chronisch of groot tekort aan vitamine D hebt, je makkelijker bijkomt. Sterker nog, vitamine D helpt met afslanken. Een super weetje, toch?

Je heb in de winter zeker en vast geen extra vetlaagje nodig om jezelf te verwarmen tegen de barre winterkou. Onderzoek wijst uit dat in gebieden waar het ganse jaar een erg lage temperatuur is, de bewoners geen hoger lichaamsgewicht hebben. Dat even ter zijde. Komaf maken dus met dat speklaagje 😉

Vitamine D heeft een dubbele werking op jouw afslankavontuur. Voordeel 1: voldoende vitamine D en calcium zorgen voor meer spieren en minder vetmassa. Hoe meer spieren, hoe hoger je energieverbruik. Je vetlaagje smelt als sneeuw voor de zon. Het tweede voordeel is dat je sneller afslankt als je vat met vit D goed gevuld is.

Kom maar op met die Vitamine D tankkuur

Willy Sommers zingt het zo mooi: “Laat de zon in je hart, ze schijnt toch voor iedereen, geniet van het leven ook al duurt het maar even”. Gelijk heeft hij zeker en vast. Genieten, en vooral van het zonnetje want dat is de belangrijkste bron van vitamine D. Maar in deze donkere periode is het ook belangrijk om ook uit andere voedingsbronnen je vitamine D-tank aan te vullen. Je haalt vitamine D uit vette vis (zalm-makreel), eidooiers, levertraan, goede boter en wild geoogste eetbare paddenstoelen. En als Willy toch zingt over het hart: vitamine D speelt een belangrijk rol bij het gezond houden van hart- en bloedvaten en er is zelfs een link gelegd met het voorkomen van kanker en Corona, omdat je immuunsysteem er ook wel bij vaart.

Extra tips om niet aan te komen in de herfst

Kom ook in de winter uit je kot. Liefst overdag als het licht is. 30 minuten wandelen, fietsen, spelen met de kids geeft je immuniteit, vetverbranding en good feeling een powerboost. Blijf kiezen voor een evenwichtig gezond voedingspatroon en zet zeker 1 x per week vette vis op je menu. Drink voldoende water, ook al is het buiten kouder. Ook van een lekkere muntthee kikker je snel van op. Neem een vitamine D supplement (vraag advies aan je huisart of bij je apotheek).

Probeer zeker eens dit vitamine D powerrecept: zalmquiche met champignons

(vanaf fase 1)
Ingrediënten:

4 zakjes PowerSlim kaaskoekjes – 100 g zalm in stukjes – 4 eieren – 300 g spinazie – 100 g bruine champignons – 1 rode ui gesnipperd – 4 el Boursin cuisine light – 1 el bieslook fijngehakt – 1 el dille fijngehakt – 1 el gesmolten roomboter – 1 el olijfolie – peper – zout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Maal de kaaskoekjes fijn in een keukenmachine en meng met de roomboter.
Verdeel het mengsel voor de bodem over een met bakpapier beklede kleine springvorm en druk goed aan. Zet de bodem 5 minuten in de voorverwarmde oven. Klop de eieren met de Boursin cuisine, peper en zout. Verhit de olie in een pan en fruit de ui  totdat deze glazig ziet. Voeg de champignons en spinazie toe en roerbak totdat deze zijn geslonken. Doe de ui, spinazie en  de champignons in een vergiet en druk met de bolle kant van een lepel het meeste vocht eruit. Doe het terug in de pan en meng het eimengsel, de zalm en de kruiden erdoor. Voeg het mengsel toe aan de springvorm en denk deze af met aluminiumfolie. Bak de quiche vervolgens 20 minuten in de oven, verwijder het aluminiumfolie en bak nog eens 20 minuten. Smakelijk

Meer blogberichten

MET DEZE TIPS MAAK JIJ JE VOORNEMENS WAAR

Voel jij de motivatie om aan je goede voornemens te werken nu al wegglijden? Druk dan snel op play en laat mijn tips je helpen om dit jaar wel te slagen en je doelen te bereiken.

Verder lezen

Verschillende soorten honger

PowerSlim coaches Joyce en Egon leren je bij Pure Dieet het verschil herkennen tussen gezonde honger en valse verleiders.

Verder lezen

Beweeg en PowerSlim. Blijf gezond en op gewicht.

Pure Dieet geeft je 3 beweegtips om thuis fit, gezond en lekker strak in je vel te blijven.

Verder lezen