14 mei 2022

Terugblik op een geanimeerde, leerrijke geurreis.

MAANDAGAVOND 9 MEI, 19 UUR: OFF WE GO!

Tonight is the night. Ik organiseer mijn eerste workshop met Kristof Lefebre van MIGLOT Fragrance lab. Beetje nerveus maar gezond nerveus hè. Mijn gezelschap van 15 dames druppelt gestaag binnen in Huys Germeys in Sint-Truiden. Mijn echtgenoot, Egon (gesteund door een brace), vervult met verve zijn rol van portier en gastheer. Onder het genot van een glaasje bubbels en een hapje wordt er al snel vrolijk getaterd aan de tafel. Weg zijn mijn zenuwen; wat een leuke groep! En parfumeur Kristof? Die zet ondertussen rustig alles klaar voor de eerste PURE-MIGLOT geurreis. Spannend, toch…

INTRODUCTIE VAN MIGLOT FRAGRANCE LAB.

Kristof vertelt ons eerst even wat hem bewoog om zijn apotheek te verkopen en te starten met het eerste (en tot vandaag enige) geurhuis in België. Noem het nu een geluk dat zijn apotheek gevestigd was in de directe omgeving van een psychiatrisch centrum. Dagelijks zag hij daar depressieve mensen met zakken vol medicatie de deur uitgaan zonder dat er ook maar 1 daar vrolijker van werd. En dan viel het hem op hoe het sprayen van wat parfum (want de apotheek had natuurlijk zoals alle apotheken ook een parfumrayon) wel een glimlach toverde op de gezichten van deze patiënten. Dat zette hem aan het denken. En zo maakte hij de beslissing om de apotheek te verkopen, een paar jaar naar Parijs en de wereld rond te trekken voor een opleiding tot parfumeur en vervolgens terug te keren naar de Belgische roots en er te starten met MIGLOT Fragrance Lab. Wat een verhaal seg… en ondertussen is MIGLOT een succesverhaal.

VERSCHILLENDE GEURINGREDIËNTEN HERKENNEN (OF NIET).

Tijdens onze eerste reisronde verdeelt Kristof drie geurtjes op geurstaafjes waarvan hij ons vraagt om de geuren die we erin herkennen te noteren. Ondertussen vertelt hij ons wat meer over hoe ons brein omgaat met het opnemen van geuren. En over ons geurzintuig, onze neus. Wist je trouwens dat je neus het enige zintuig is dat al bij je geboorte volledig ontwikkeld is? Een baby ziet nog niet goed, herkent nog niet veel geluiden, maar vindt wel de borst van mama dankzij de geur!

En het klinkt misschien vreemd (of net niet), maar het zijn vooral ‘geurveranderingen’ die we sterk opnemen. Als een soort van signaal of waarschuwing aan ons brein dat er iets anders aanwezig is. Dat is ook de reden waarom we niet alle aanwezige geurnoten ruiken en ook niet allemaal dezelfde. Zo waren er een aantal dames die bijvoorbeeld in 1 van de geurtjes heel sterk de geur van leer waarnamen terwijl anderen dat gewoon totaal niet roken. Dat is natuurlijk ook de reden waarom we een geur altijd verbinden aan een gebeurtenis, een omgeving…

HET VERSCHIL TUSSEN NATUURLIJKE EN SYNTHETISCHE GEURSTOFFEN.

Herkennen wij het verschil tussen een natuurlijke en synthetische geur? Daarop focust de 2de etappe van onze reis. Het geurstokje met de natuurlijke rozengeur wordt quasi unaniem herkend terwijl het synthetische ons toch eerder doet denken aan waspoeder en olala, zelfs aan wc-blokjes… Maar in een eau de parfum wordt natuurlijk nooit slechts 1 ingrediënt gebruikt en in de mix zijn synthetische ingrediënten niet perse slechter dan natuurlijke. Soms is het zelfs veiliger om synthetische grondstoffen te gebruiken en soms is het ook noodzaak om de prijs betaalbaar te behouden. We schrikken even van de bangelijke bedragen die voor sommige ingrediënten betaald worden. Top of the bill blijkt Oudh te zijn. Deze grondstof wordt gewonnen uit de tropische boom Agar Aquilaria. Omdat die Aquilaria boom zeldzaam is, het proces van harsvorming (dat zich voltrekt wanneer de boom geïnfecteerd wordt door een schimmelsoort, de Phialophopra Parasitica) en de oogst daarvan zo complex is, is Oudh de meest kostbare parfumgrondstof ter wereld. Je zou haast beter beleggen in Oudh dan in goud. En neen, jammer maar die boom gedijt hier niet in onze tuin…

NUTTIGE WEETJES DELEN!

1 van de dames vraagt zich af waarom de geur van een parfum dat in de parfumerie op haar huid verstoven wordt soms precies langer houdt dan die uit het flesje dat ze gekocht heeft. Of zelfs licht anders ruikt. Kristof legt uit dat je er goed moet op letten of je te maken hebt met een eau de toilette of een eau de parfum. Een geur bestaat voor een groot deel ook uit alcohol vermengd met water. Hoe minder parfum, hoe sneller het geurtje verdwijnt. Eau de parfum bevat 10-20% parfum, eau de toilette maar 5 à 10%. Als je dan weet dat de parfumerie veelal het eau de parfum verstuift en wij meestal de eau de toilette aanschaffen, verklaart dat veel… Enfin, dat kan ons bij MIGLOT niet overkomen: Kristof maakt alleen eau de parfums.

Kristof vertelt ook dat we ons (te) vaak laten verleiden door het flesje. En hij waarschuwt ons voor doorzichtige glazen flesjes. Licht beschadigt parfum. Daarom zijn alle MIGLOT-parfums verpakt in hetzelfde ondoorzichtige witte flesje. Warmte is helemaal nefast voor je lekkere geurtje. Laat het dus nooit achter in een hete auto of zet het thuis of in je handtas ook niet in de zon.

IEDER PARFUMLAAGJE TOONT ZIJN EIGEN KARAKTER.

In het derde deel van de geurreis heeft Kristof het over de opbouw van een parfum. Dat gebeurt dus in laagjes. Een parfum heeft topnoten, hartnoten en basisnoten. En dat is de reden waarom een parfum ons meteen na het aanbrengen kan bekoren (of tegenvallen) en na enkele uren precies het omgekeerde effect kan hebben. De topgeur (vaak een frisse citrus of bergamot) is de meest vluchtige en die verdwijnt al na een half uurtje. De hartlaag komt dan tevoorschijn en pas na enkele uren krijg je het volle genot van de basisnoot. En die geur blijft lekker lang aanhouden.

TIJD OM TE EXPERIMENTEREN.

Nu we wat wijzer geworden zijn over ingrediënten en opbouw, mogen we zelf met een doosje met 11 ingrediënten aan de slag om vier geursamenstellingen te maken. We hebben Bergamot, Citrus, Roos, Jasmijn, Lelietje van Dalen, Amber, Roze peper, groene thee, Cederhout, Witte Musk en Heliptropine ter beschikking. Ongelooflijk wat je daar al allemaal mee kan brouwen…  En toch verrassend: Egon, onze enige mannelijke deelnemer, kwam met een totaal ander geurpalet tevoorschijn dan wij dames. Tja, ….

Wat ook meteen opviel, is dat het geen goed idee is om basisgeuren die je het lekkerst vindt te mengen. No way dat dit je de heerlijkste geur oplevert. En dan te bedenken dat wij maar met een 10-tal ingrediënten bezig waren. Een parfumeur zoals Kristof goochelt met zo’n 2000 ingrediënten. Nou!

TOT SLOT

Bij een mooie avond hoort een mooi einde. We krijgen van Kristof ons doosje ingrediënten mee naar huis. Toch drukt hij ons op het hart om ze zeker niet op onze huid te gebruiken. Want ja, ook een parfum wordt eindeloos aan tests en studies onderworpen voor het in de handel mag. Dat maakt het creëren nog moeilijker.

Ik onthoud zeker dat je een parfum best moet aanbrengen op je haar en niet in je hals omdat het dan tijdens het bewegen precies de juiste dosis happiness rondstrooit. En dat is toch waar het om draait: onze dagelijkse portie geluk.

Aan dat geluk heeft Kristof nog een extra studie gewijd voor de lancering van zijn neurocosmetica (de MIGLOT Shower Gels en Body Lotions). Volgens hem gaan we daar de komende jaren nog veel over horen. Ik ben alvast geboeid. De dames die deelnamen aan de workshop kunnen het ondertussen zelf testen. Zij kregen een mooie toilettas van MIGLOT, gevuld met een Shower Gel en Body Lotion Formula 30 plus een Experience Pakket inclusief kortingvoucher voor een parfum. Een mooie afronding van een reuzeleuke avond. Lijkt mij voor herhaling vatbaar!

MEER OVER DE PRODUCTEN VAN MIGLOT VIND JE HIER.

Meer blogberichten

Joyce vindt gouden parel Collageen draadlift

Joyce vindt tijdens haar zoektocht in beautyland een gouden parel: de collageen draadlift. Hiermee heeft ze weer een sterk wapen in huis om huidveroudering tegen te gaan en spectaculaire resultaten te bereiken.

Verder lezen
collageen

Collageen voor de eeuwige jeugd van je huid

Pure Skin vertelt je wat collageen betekent voor je huid en wat helpt en niet helpt tegen veroudering.

Verder lezen

Sunglasses, for your eyes only.

Tips en learnings van Pure Skin om je ogen en oogomtrek correct te beschermen tegen UV in samenwerking met Optiek Jo Warniers

Verder lezen