14 mei 2022

Sunglasses, for your eyes only.

Ben jij iemand die net zoals ik het leven altijd bekijkt door een roze bril? Liefst door eentje van Gucci, Rayban, Prada of Serengeti? Toch meteen maar even opbiechten dat ik van mijn trendy zonnebril ook verwacht dat die mijn ogen en de kwetsbare huid rond mijn ogen voldoende beschermt. In deze blog deel ik graag mijn learnings over hoe je het beste krijgt van both worlds.

Onze ogen zijn (zon)gevoelig.

Als skinexpert start ik altijd met een grondige Visia huidanalyse. Ik stel vast dat de huid rondom de ogen vaak beschadigd is door de zon. Dat men zelden UV-crèmes aanbrengt rond de ogen – want dat geeft meestal reacties en irritaties – is daar de voornaamste oorzaak van. Bovendien vertellen klanten me dat ze zeker niet altijd een zonnebril dragen als er maar een matig zonnetje is. Of zie ik dat de zonnebril zich afgetekend heeft net boven de wangen in de vorm van UV-schade. Zo jammer.

Mea culpa

Het zal je maar gebeuren dat je naar een zonnig oord vertrekt zonder je zonnebril. Ik kan erover getuigen. Ik vertrok naar een congres in Dubai en stelde bij aankomst op de luchthaven vast dat ik mijn zonnebril vergeten was🙈. Ik ging naar een zonovergoten land, dicht bij de evenaar en kon dus niet anders dan op de luchthaven investeren in een nieuwe zonnebril. Toen keek ook ik enkel naar een mooi montuur dat goed paste bij mijn snoet en voelde ik me veilig als er CE instond en de glazen heel donker waren. Ondertussen zijn we een aantal jaren verder. Trends komen en trends gaan en dat geldt ook voor zonnebrillen.

Ik dacht bij mezelf, “laat ik dit keer eens gaan voor goed advies van een specialist zoals Ann Warniers van optiek Jo Warniers in Sint-Truiden”. En maar goed, want hier ging een hele nieuwe wereld voor me open. Ik vuurde ook mijn vragen als huidexpert op Ann af en zo kwam ik veel nieuws onder de zon te weten. Die weetjes deel ik graag met jou.

Een zonnebril, een fashion accessoire?

De meeste klanten komen bij Optiek Jo Warniers aankloppen voor simpelweg een fashionable zonnebril. Maar ik heb nu geleerd dat het niet alleen belangrijk is om naar het frame en het materiaal te kijken, maar vooral naar het glas. Dat los van het feit of je zonneglazen met of zonder sterkte wil. Een optiek is er niet alleen om je te helpen met die sterkte maar is echt je partner in crime voor jouw juiste zonnebril.

In kledingszaken worden we vaak verleid door een hip montuurtje met blauwe, gele, roze of groene glazen dat perfect past bij onze nieuwe outfit. Wist je dat dit vaak copycats zijn van gerenommeerde designermerken die helaas van een enorm zwakke kwaliteit zijn. Je ziet wel het kwaliteitslabel CE staan, maar dat wordt gewoon ook gekopieerd en op dit soort brillen staat die CE dus voor niets meer dan China Exported ipv voor kwaliteit. Hell yeah. What an eyeopener.

Nuttig weetje over CE en het cijfer erachter.

Het CE label is een kwaliteitslabel dat opgelegd wordt door Europa. Koop je een bril in de USA, dan is dat bijvoorbeeld een FDA label. Als het CE label gekoppeld wordt aan een cijfer, heeft dat betrekking op de lichtabsorptie. 0 betekent: tot 20 procent absorptie van het licht, 4 betekent dat de bril 92 tot 97 procent van het licht absorbeert. Ann raadt een absorptie van minimaal 75 procent aan. Daarom kies je het best voor een markering CE 3.

Het advies van een expert is goud waard.

Een zonnebril koop je best in vertrouwen. En nee, niet dadelijk denken dat je extreme bedragen kwijt bent als je naar een optiek gaat. Voor ieder budget zijn er mogelijkheden. Beschouw een optiek als jouw expert voor je ogen. Want, net zoals je huid, heb je maar 1 paar en kan niemand je nieuwe geven.

Met de hulp van een expert leer je snel wat bij jouw gelaatsvormen past en vooral wat jouw ogen nodig hebben. Ben je een actieve sporter? Zit je hele dagen achter het scherm? Neem jij regelmatig de route du soleil? De expert adviseert jou in functie van je behoeften. Net zoals je de UV-bescherming voor je huid aanpast aan je activiteiten.

Wist je dat een bril ook je gelaat vormt? Mijn fancy zonnebril van de luchthaven steunt op mijn wangen. Fout volgens Ann. Je zonnebril mag enkel op je neus en op je oren steunen.
Anders krijg je snel huidreacties die leiden tot pigmentatievlekjes die nu met het blote oog nog niet zichtbaar zijn, maar wel zichtbaar worden zodra je ouder wordt.


De juiste glazen kiezen is vakmanschap.

Wat ik ook interessant vond, was de info over mijn zonneglas. Meestal koos ik voor een kunststof materiaal, maar daar komen in mijn geval snel krasjes op. Tja, ik spring er niet altijd even zorgvuldig mee om, berg hem niet altijd op in een hoesje (tot grote ergernis van mijn partner). Daarom adviseerde Ann me om voor mineraal glas te gaan. Dat is veel bestendiger tegen krasjes en hoe minder krasjes, hoe meer plezier.

Er is ook een verschil tussen lichtintensiteit en UV-bescherming. Hoe donkerder je bril, hoe beter hij je beschermt tegen lichtintensiteit. Daardoor knijp je minder met je ogen en krijg je minder snel oogrimpeltjes. Mannen, vooral nuttige info voor jullie, geloof me! Zonneglazen gaan tot maximum 75% voor de lichtintenstiteit (dit is de Europese norm).

Iets meer over UV-bescherming.

De graad aan UV-bescherming heeft niets te maken met de kleur van je zonnebril. Die zit gewoon verwerkt in het materiaal van je glas en is onzichtbaar. Net daarom is het belangrijk dat je een zonnebril in vertrouwen koopt bij een specialist ter zake. Want zit er geen UV-bescherming in je zonnebril, dan worden je ogen en de huid rondom aangetast en maak je grotere kans op katarakt en pigmentvlekken. UV400 is de beste filter voor je ogen. En hoe groter je bril, hoe beter je je ogen en de oogzone beschermt tegen zonneschade. Oef, gelukkig zijn grote zonnebrillen nog steeds hip, hot en trending.

Het verschil kort samengevat

Een gewone zonnebril houdt enkel de lichtintensiteit tegen, een goede zonnebril daarentegen houdt licht en UV tegen.

En hoe zit dat voor fashionista’s?

Wil je vooral trendy voor de dag komen, ook daar zijn gezonde opties voor. Je kan kiezen voor grijze, bruine en groene glazen of voor een degradé. Zo bescherm je toch je ogen goed tegen licht en UV. Hoe lichter de glazen, hoe minder licht ze filteren.

Volg jij graag hot trends zoals bijvoorbeeld de brillen met blauwe, groene, roze of gele glazen? Dat kan, maar Ann raadt aan om die enkel te dragen voor een afterwork of een receptie. Zij noemt dit een trendy receptiezonnebril. Dit soort bril beschermt tegen UV, maar is minder geschikt als je echt een lange tijd in de zon vertoeft. Maar dames, zijn zonnebrillen niet een beetje zoals handtassen? Daar heb je er toch ook nooit teveel van? Dus misschien schaf ik me dan ook zo’n receptieding aan voor als ik binnen zit of maar even naar buiten ga.

En als je iets ouder wordt en je zicht wat minder wordt?

Ann raadt 50-plussers aan om voor een multifocale zonnebril te gaan. Dat is een (lees)bril op sterkte met glas dat zich aanpast aan de lichtintensiteit en dat UV-bescherming bevat. Kies een leuk kleurtje en het is super functioneel en hip.

Take good care.

Net zoals je een zonnecrème best niet in de zon laat liggen, doe je dat ook niet met je bril. Zo neemt de UV-bescherming af. Het UV-laagje in je zonnebril blijft ook niet voor eeuwig in het glas aanwezig. Daarom is het aangewezen om elke 3à4 jaar nieuwe glazen in je montuur te laten zetten (of gewoon te kiezen voor een nieuw hipper modelletje 😉).

Vraag jij je nu af welke zonnebril het voor mij geworden is?

Ik heb gekozen voor deze trendy zonnebril van Serengeti. Ann liet me heel wat zonnebrillen testen, maar deze gaf heel veel rust aan mijn ogen. Ik maak graag en vaak lange natuurwandelingen. Deze bril filtert het blauwe licht in de natuur en zorgt ervoor dat mijn ogen minder vermoeien. Bovendien bevat deze bril ook een gepolariseerde filter. Daardoor zal ik in de wagen minder last hebben van weerkaatsingen en minder verblind worden door de zon. Een multitasker dus. En zoals je weet, daar ben ik altijd dol op, ook voor verzorgings- en make-up producten.

Wil jij graag ook goed geadviseerd worden? Ga dan zeker eens langs bij optiek Jo Warniers, laat je helpen door Ann of 1 van haar medewerkers en neem je zonnebril mee voor een gratis brilcheckup. Ik kan je verzekeren dat je ogen er van open gaan.

Meer blogberichten

Tournée minerale voor je huid

Dry January gemist? Je krijgt een herkansing met Tournée Minerale in februari. Enig idee wat een maand geen alcohol drinken doet met je gezondheid of met jouw huid? Alcohol droogt uit, niet alleen je lijf maar ook je huid. Zelf merk je misschien ook dat je huid al van nature droger is in de winter? Daarom mijn tips om je huid te hydrateren en te verzachten.

Verder lezen

IT’S MY BIRTHDAY, IT’S MY BIRTHDAY, IT’S THE 10TH BIRTHDAY OF THE SUPER MOISTURIZER

Er zijn heel wat topcrèmes in het huidverbeteringsgamma van Environ, maar als er eentje niet mag ontbreken in jouw badkamerkast is dat de SUPER MOISTURIZER. We vieren in februari de 10de verjaardag van deze bestseller en hij is zeer tijdelijk in een XL-editie verkrijgbaar. Snel zijn is de boodschap want ik heb er maar 30!

Verder lezen

Tips & tricks voor well-aging

Joyce van Pure Skin geeft waardevolle tips & tricks aan wie graag wil werken aan well-aging.

Verder lezen