30 juni 2019

Pure Skin verkiest exfoliëren boven scrubben.

Huidcellen vernieuwen: scrubben of exfoliëren?

Heerlijk, nu is de zomer echt in aantocht. Lekkere lange dagen, meer zon … Dat betekent ook dat onze huid zichzelf gaat wapenen tegen zonneschade (maar je moet altijd voldoende bescherming aanbrengen hoor ?). Hoe? Zodra er zonbeschadiging is, krijgen de hersenen het signaal om meer huidcellen aan te maken en zo krijg je ook snel een bruin kleurtje.

Leuk toch, denk je dan? Niets is minder waar. Daar dit (te) snel bekomen bruine kleurtje gaat je huid een tegenreactie geven. Huidcellen sterven versneld af met vervellen van je huid tot gevolg. Het bewijs dat de huid zich altijd automatisch vernieuwt. Zijn we jong dan voltrekt dit proces zich rond de 20 à 28 dagen. En een huid die zich snel en goed vernieuwt, is een egale, gezonde en happy skin ?. Met het ouder worden, vertraagt alles. Ook onze celvernieuwing. Ben je 50 jaar, dan heeft je huid al 50 dagen de tijd nodig om zichzelf te vernieuwen. Dat is lang en zo ontstaat er een ophoping van huidcellen.

Het effect van trage huidvernieuwing

Wat springt mij dan in het oog? Een droge/vochtarme vale teint, schilferige huid en verstopte poriën. Ook pigmentatie en veroudering die meer zichtbaar worden. Maar wat me nog het meest opvalt, is dat als ik de huid meet/voel ik er de crème van de ochtend nog echt voel opliggen. Hierdoor veronderstellen veel mensen dat ze een vette huid hebben. Daarom o.a. is een huidanalyse op maat zo belangrijk. Meten is weten.

Tijd voor actie!

Het op de juiste manier reinigen van je huid is een belangrijke factor om je huid gezond te houden (lees er meer over in deze blog). Verder is het belangrijk om je dode huidcellen wekelijks op de juiste manier te verwijderen. Ongeacht hoe gevoelig of droog je huid is, ik ben een groot voorstander van exfoliëren.

Euh exfoliëren? Is dat hetzelfde als scrubben?

Scrub (je weet wel zo’n gel met bolletjes of korrels) is grof en dus toch zeker efficiënt om dode huidcellen te verwijderen? Niet altijd. Een dikkere huid zoals die van mannen of de huid van ons lichaam is zeker gebaat bij een scrub. Let wel op: de meeste scrubs bevatten plastic korrels, microbeads en die zijn niet alleen slecht voor je huid maar ook voor het milieu omdat ze bijdragen aan de plastic soep! Gelukkig zijn er ook vriendelijkere alternatieven met duurzame ingrediënten zoals rijst, zout en bamboe. Hier ontdek je meer over veilige scrubs voor man en lichaam.

 

Maar dames, bedenk dat scrubs niet eens tot aan de opgebouwde dode huidcellen van je gelaat geraken. En dat je er zelfs schade mee kunt aanrichten doordat er scheurtjes en kleine wondjes in de huid ontstaan die de huidbarriere aantasten.

Exfolianten werken van binnen uit naar de oppervlakte en doen meer dan alleen dode huidcellen verwijderen. Heb je een gevoelige huid, couperose, rimpeltjes en/of pigmentvlekken dan moet je dieper in de huid geraken. Exfoliëren is een effectieve manier om van je dode huidcellen af te geraken en tegelijk de juiste communicatie te geven aan de diepere lagen in je huid.

Exfolianten bestaan voornamelijk uit fruitzuren. Ze hebben de eigenschap om rimpels te verminderen, de collageen- en elastine-aanmaak te stimuleren, de huid zelfs extra te verstevigen en pigment te verlichten. Exfoliëren voorkomt ook dat je talgklieren verstoppen (minder zwarte punten en puistjes ?). En mss wel de belangrijkste: exfoliëren verbetert de vochthuishouding.

Exfoliëren is dus een heel belangrijk onderdeel van een goede huidverzorging. Je ziet van geen enkel product zo snel resultaat als van dit. Toch merk ik in de praktijk hoe weinig mensen hun huid wekelijks exfoliëren. Wil jij er meer weten over wat voor jou ideaal is? Check de informatie en tips in mijn blog: “Welk type exfolianten zijn er en wat doen ze?

Benieuwd hoe jij je huid het best vernieuwt? Boek een Discover met Visia huidanalyse.

Meer blogberichten

Tournée minerale voor je huid

Dry January gemist? Je krijgt een herkansing met Tournée Minerale in februari. Enig idee wat een maand geen alcohol drinken doet met je gezondheid of met jouw huid? Alcohol droogt uit, niet alleen je lijf maar ook je huid. Zelf merk je misschien ook dat je huid al van nature droger is in de winter? Daarom mijn tips om je huid te hydrateren en te verzachten.

Verder lezen

IT’S MY BIRTHDAY, IT’S MY BIRTHDAY, IT’S THE 10TH BIRTHDAY OF THE SUPER MOISTURIZER

Er zijn heel wat topcrèmes in het huidverbeteringsgamma van Environ, maar als er eentje niet mag ontbreken in jouw badkamerkast is dat de SUPER MOISTURIZER. We vieren in februari de 10de verjaardag van deze bestseller en hij is zeer tijdelijk in een XL-editie verkrijgbaar. Snel zijn is de boodschap want ik heb er maar 30!

Verder lezen

Tips & tricks voor well-aging

Joyce van Pure Skin geeft waardevolle tips & tricks aan wie graag wil werken aan well-aging.

Verder lezen