08 mei 2022
Haal alleen het goede uit de zon
UVA, UVB, SPF, chemische en fysische filters… wat houdt dat nu eigenlijk allemaal in, wat doet het? En vooral: hoe krijg je dan wel een gezond bruin kleurtje? Hier wat advies en een antwoord op je belangrijkste vragen.
UVA-stralen
UVA-stralen zijn winter en zomer aanwezig in licht. Deze stralen worden ook niet tegengehouden door glas of wolken. Ze dringen diep door in de huid. De A in UVA staat voor aging. Ze laten je huid snel bruinen, maar de kleur houdt niet lang. UVA verzoorzaakt overgevoeligheidsreacties zoals zonneallergie en helaas ook huidveroudering in de vorm van rimpels, pigmentvlekken. In het slechtste geval zorgen ze ook voor huidkanker. 1 van de belangrijkste redenen om winter en zomer dagelijks zonnecrème te smeren, is je te beschermen tegen UVA. Gelukkig hebben deze stralen ook een positief effect; ze dragen bij tot de aanmaak van vitamine D. Onmisbaar voor onze botten en energiepeil.
UVB-stralen
UVB-stralen zijn voornamelijk in de lente en de zomer aanwezig. De B in UVB staat voor burning. Als je je niet goed beschermd, gaat je huid verbranden. Deze stralen tasten ook het DNA van je huid aan, wat zorgt voor blijvende schade. En ze spelen een belangrijke rol bij de vorming van huidkankers. Ga je zonnen, bescherm je dan om de 2u met je zonnefactor. Tan safe en smart. Zo hou je ook langer je bruine kleurtje.
Kijk en vergelijk
Smeer je alijd in, want zonlicht komt ook binnen. Kijk eens naar deze vrachtwagenchauffeur: hij heeft zijn huid 28 jaar lang blootgesteld aan UVA-stralen zonder zich te beschermen. Hierdoor heeft hij aan 1 zijde meer huidschade (Dermatoheliosis – verdikking van de huid onder invloed van het onbeschermd blootstellen aan UV stralen) dan aan de zijde die niet rechtstreeks blootgesteld werd aan het licht. Dagelijks smeren is een must. Voor groot en klein, man en vrouw.
Kies een gezonde filter
Je hebt maar 1 huid. Geen enkele arts kan je een nieuwe geven. Het is bovendien je grootste en kostbaarste orgaan. Behandel je huid met de beste zorgen en bescherm ze tegen zonneschade met een gezonde, fysische SPF-filter.
Wat is het verschil tussen chemische en fysische zonnefilters?
Tijdens mijn Visia huidanalyses schrikken heel wat klanten als ik het resultaat toon van de UV-foto. Bij het merendeel zit er geen dagelijkse zonnebescherming in hun huidverzorgingsritueel. Met de Visia huidanalyse sporen we ook niet zichtbare zonneschade op. Dat is vaak choquerend. Zelfs als men een SPF-filter gebruikt, merk je nog zware zonneschade op. Dat komt meestal door het gebruik van chemische zonnefilters.
Ahhh, het wordt wat moeilijk? Nochtans is het een simpel verschil.
Chemische filters laten je huid de UV-straling absorberen. Deze filters worden makkelijk opgenomen en laten veelal een witte waas achter. Ze zijn ook pas werkzaam 30 minuten na het aanbrengen. Bovendien veroorzaken ze vaak overgevoeligheidsreacties. Wil jij een filter op jouw huid of die van je kind die de UV-stralen tot in je huidcellen toelaat? Ik niet.
Daarom ben ik grote fan van fysische natuurlijke en hybride filters. Deze filters leggen een laagje over de huid en weerkaatsen de UV-straling, net zoals een spiegel. Merken zoals Skin by Dings, Environ, Dermaquest en jane iredale werken met dit soort filters. Ze hebben ook nanotechnologie aan hun producten toegevoegd om geen witte waas achter te laten op je huid. De fysische filters zijn natuurlijk en dringen niet in de huid en zorgen ervoor dat huidirritaties klein zijn. Dat maakt ze zelfs geschikt voor mensen met de meest gevoelige huid. Lees je op je tube titaniumoxide of zinkoxide, dan heb je een gezonde zonnefilter in handen!
Welke SPF moet je kiezen?
“Welke SPF moet ik gebruiken?” is bij mij een veelgestelde vraag. Wel, je hebt zeker niet altijd een 50 nodig, een 15 kan ook volstaan!
- De SPF verwijst naar de bescherming die zonnefilters bieden.
- Mijn favoriete zonneproducten zijn ook rijk aan natuurlijke antoxidanten.
- Deze o.a. houden je huidcellen intact en bestrijden vrije radicalen.
- Dit zorgt voor een egale, jeugdige en stralende huid.
- Vitamine A verhoogt de SPF aanzienlijk.
- Dus, als er genoeg vitaminepower aanwezig is, is een SPF 15 of 30 zeker voldoende. Wist je overigens dat het verschil tusen een SPF 15 en SPF 50 slechts 5% bedraagt?
Hoelang is zonnebescherming houdbaar?
De houdbaarheid staat altijd vermeld op je product. Na het openen, raad ik je aan het product binnen het jaar te verbruiken want daarna verliest het zijn kracht. Als je op vakantie gaat, bewaar dan je product uit de zon. Warmte heeft namelijk een negatieve invloed op de ingrediënten in zonnecrème en op de beschermingsfactor.
Pigmentatie onderdrukken?
Kusjes van de zon krijg je best niet. Heb je er toch al uit het verleden? Laat mij je dan verzekeren dat pigmentonderdrukkers effectief helpen met het verminderen van die storende pigmentvlekken. Ontdek dus zeker het Skinbrite gamma van Dermaquest. Ook Sunarmor SPF 50 is een knappe verdediger.
Gouden tip voor dames en heren!
De gezondste manier om een bruin tintje te krijgen? Vermijd de zon en tan je skin met de award-winning Natural Tanning spray en de Perle de Soleil van Marc Inbane. Ik was meteen weg van deze natuurlijke producten zonder parabenen (en zonder naar geurtje). Ze geven je 3 tot 5 dagen lang een naturel vakantietintje zonder vlekken of worteleffect en je doet er heel lang mee!
Mijn favoriete zonneproducten? Powder-Me SPF 30 en Enlighten plus SPF 30 (voor de oogcontour) van jane iredale, Take things easy en Sunny Side of things van Skin by Dings.
Shop ze nu met 10% sunsafe summertime korting
(actie t.e.m. 31 mei 2022, zolang de voorraad strekt)
#metpureskinsafeinthesun