08 mei 2023

Haal alleen het goede uit de zon

UVA, UVB, SPF, chemische en fysische filters… wat houdt dat nu eigenlijk allemaal in wat doet het? En vooral: hoe krijg je dan wel een gezond bruin kleurtje? Hier wat advies en een antwoord op je belangrijkste vragen.

UVA-stralen

UVA stralen zijn winter en zomer aanwezig in licht. Deze stralen worden ook niet tegengehouden door glas of wolken. Ze dringen diep door in de huid. De A in UVA staat voor aging. Ze laten je huid snel bruinen, maar de kleur houdt niet lang.  UVA verzoorzaakt overgevoeligheidsreacties zoals zonneallergie en helaas ook huidveroudering in de vorm van rimpels, pigmentvlekken. In het slechtste geval zorgen ze ook voor huidkanker. 1 van de belangrijkste redenen om winter en zomer dagelijks zonnecrème te smeren, is je te beschermen tegen UVA. Gelukkig hebben deze stralen ook een positief effect; ze dragen bij tot de aanmaak van vitamine D. Onmisbaar voor onze botten en energiepeil.

UVB-stralen

UVB stralen zijn voornamelijk in de lente en de zomer aanwezig. De B in UVB staat voor burning. Als je je niet goed beschermd, gaat je huid verbranden. Deze stralen tasten ook het DNA van je huid aan, wat zorgt voor blijvene schade. En ze spelen een belangrijke rol bij de vorming van huidkankers. Ga je zonnen, bescherm je dan om de 2u met je zonnefactor. Tan safe en smart. Zo hou je ook langer je bruine kleurtje.

Kijk en vergelijk

Smeer je alijd in, want zonlicht komt ook binnen. Kijk eens naar deze vrachtwagenchauffeur: hij heeft zijn huid 28 jaar lang blootgesteld aan UVA stralen zonder zich te beschermen. Hierdoor heeft hij aan 1 zijde meer huidschade (Dermatoheliosis – verdikking van de huid onder invloed van het onbeschermd blootstellen aan UV stralen) dan aan de zijde die niet rechtstreeks blootgesteld werd aan het licht. Dagelijks smeren is een must. Voor groot en klein, man en vrouw.

MIJN FAVORIETE GEZONDE FILTERS

Je hebt maar 1 huid. Geen enkele arts kan je een nieuwe geven. Het is bovendien je grootste en kostbaarste orgaan. Behandel je huid met de beste zorgen en bescherm ze tegen zonneschade met een gezonde SPF filter.

Mijn toppers?
De zonneproducten met SPF 30 van Skin by Dings. Deze multifunctionele, gezonde bescherming is ideaal voor jong en oud. TAKE THINGS EASY is een gemakkelijk aan te brengen bodyspray. Mijn kids vinden deze heerlijk. De crème AMAZINC THINGS gebruik je voor gelaat én lichaam en na het zonnen verfrist en hydrateert FOAMTASTIC THINGS je huid op een zachte manier.

Nog een favoriet? RAD van Environ. Weet je waarom? De RAD SPF 15 is een intelligente zonnebescherming voor het hele gezin. Beschermt elke dag perfect tegen de schadelijke invloeden van UVA en UVB stralen. De zonnefilters en zonnereflectoren die erin aanwezig zijn, hebben een SPF 15, terwijl de antioxidanten (VitC, Vit.E en beta caroteen) een hogere bescherming geven tegen de zon en zelfs de door de zon beschadigde huid herstellen!

SPF 15: is dat wel genoeg?

“Waarom gebruikt Environ een SPF 15 in haar productgamma? Is dat wel voldoende om mijn huid te beschermen?” Een vraag die ik wekelijks hoor. Mijn antwoord: Dr Fernandes heeft Environ opgestart na het verlies van patiënten ten gevolge van huidkankers. Ik denk dus niet dat hij dan zou kiezen voor onveilige producten. Dit is de realiteit:

  • De SPF 15 verwijst naar de bescherming die zonnefilters bieden.
  • Alpha day lotion, RAD en de Environ moisturizers zijn ook rijk aan natuurlijke antoxidanten.
  • Deze o.a. houden je huidcellen intact en bestrijden vrije radicalen.
  • Dit zorgt voor een egale, jeugdige en stralende huid.
  • Environ is bovendien rijk aan vitamine A: deze verhoogt je SPF aanzienlijk.
  • Nog een extra voordeel: SPF 15 stimuleert de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine is niet alleen broodnodig voor je botten maar ook voor een healthy, happy skin.
  • Nog niet overtuigd? Het verschil tusen een SPF 15 en SPF 50 bedraagt maar 5%. Dat kleine verschil wordt zonovergoten goed gemaakt door de vitaminepower.

Wat is het verschil tussen chemische en fysische zonnefilters?

Tijdens mijn Visia huidanalyses schrikken heel wat klanten als ik het resutlaat laat zien van de UV foto. Bij het merendeel zit er geen dagelijkse zonnebescherming in hun huidverzorgingsritueel. Met de Visia huidanalyse sporen we ook niet zichtbare zonneschade op. Dat is vaak choquerend. Zelfs als men een SPF filter gebruikt, merk je vaak nog zware zonneschade op. Dat komt door het feit dat deze personen meestal chemische zonnefilters gebruiken.

Ahhh, het wordt wat moeilijk? Nochtans is het een simpel verschil.

Chemische filters laten je huid de UV straling absorberen. Deze filters worden makkelijk opgenomen en laten vaak een witte waas achter. Ze zijn ook pas werkzaam 30 minuten na het aanbrengen. Bovendien veroorzaken ze vaak overgevoeligheidsreacties. Wil jij een filter op jouw huid of die van je kind die de UV stralen tot in je huidcellen toelaat? Ik niet.
Daarom ben ik grote fan van fysische natuurlijke filters. Deze filters leggen een laagje over de huid en weerkaatsen de UV straling, net zoals een spiegel. Merken zoals Skin by Dings, Environ, Dermaquest en jane iredale werken met dit soort filters. Ze hebben ook nanotechnologie aan hun producten toegevoegd om geen witte waas achter te laten op je huid. De fysische filters zijn natuurlijk en dringen niet in de huid en zorgen ervoor dat huidirritaties klein zijn. Dat maakt ze uitermate geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Lees je op je tube titaniumoxide of zinkoxide, dan heb je een gezonde zonnefilter in handen!

Hoelang is zonneCRèME houdbaar?

De houdbaarheid staat altijd vermeld op je product. Na het openen, raad ik je aan het product binnen het jaar te verbruiken want daarna verliest het zijn kracht. Als je op vakantie gaat, bewaar dan je product uit de zon. Warmte heeft namelijk een negatieve invloed op de ingrediënten in zonnecrème en op de beschermingsfactor.

Pigmentatie onderdrukken?

Kusjes van de zon krijg je best niet. Heb je er toch al uit het verleden? Laat mij je dan verzekeren dat pigmentonderdrukkers effectief helpen met het verminderen van die storende pigmentvlekken. Ontdek dus zeker het Skinbrite gamma van Dermaquest. Ook Sunarmor SPF 50 is een knappe verdediger.

 

Gouden tip voor dames en heren!

De gezondste manier om een bruin tintje te krijgen? Vermijd de zon en tan je skin met de award-winning Natural Tanning spray of de tanning drops Perle de Soleil van Marc Inbane. Ik ben dol op deze natuurlijke producten zonder parabenen (en zonder naar geurtje). Je krijgt 5 dagen lang een naturel vakantietintje zonder vlekken of worteleffect en je doet er heel lang mee! Benieuwd? Ontdek Marc Inbane hier.

 

BESCHERM JE NU MET VOORDEEL

Tot en met 31 mei 2023 (zolang de voorraad strekt): duo-actie Skin by Dings:

Spray TAKE THINGS EASY (€45) + crème AMAZING THINGS (€38,50)

of

Crème AMAZING THINGS (€38,50) + After sun foam FOAMTASTIC THINGS (€40)

ACTIEPRIJS 65,00

 

Meer blogberichten

Tournée minerale voor je huid

Dry January gemist? Je krijgt een herkansing met Tournée Minerale in februari. Enig idee wat een maand geen alcohol drinken doet met je gezondheid of met jouw huid? Alcohol droogt uit, niet alleen je lijf maar ook je huid. Zelf merk je misschien ook dat je huid al van nature droger is in de winter? Daarom mijn tips om je huid te hydrateren en te verzachten.

Verder lezen

IT’S MY BIRTHDAY, IT’S MY BIRTHDAY, IT’S THE 10TH BIRTHDAY OF THE SUPER MOISTURIZER

Er zijn heel wat topcrèmes in het huidverbeteringsgamma van Environ, maar als er eentje niet mag ontbreken in jouw badkamerkast is dat de SUPER MOISTURIZER. We vieren in februari de 10de verjaardag van deze bestseller en hij is zeer tijdelijk in een XL-editie verkrijgbaar. Snel zijn is de boodschap want ik heb er maar 30!

Verder lezen

Tips & tricks voor well-aging

Joyce van Pure Skin geeft waardevolle tips & tricks aan wie graag wil werken aan well-aging.

Verder lezen