08 februari 2022

Do’s en don’ts voor droge winterlippen

Je bent zeker niet de enige die in de winter last heeft van droge of gesprongen lippen. Je lippen zijn het meest gevoelige stukje van je gelaat, dus belangrijk dat je er goed zorg voor draagt.

Vandaag is ROOD de kleur van jouw lippen.

Je hebt al door dat de huid van je lippen anders is opgebouwd dan die van je voorhoofd? Dat zie je uiteraard ook aan het verschil in kleur. Doordat de huid van de lippen zo dun is, liggen de bloedvaatjes meer aan de oppervlakte en deze geven je lippen een mooie rode kleur. Door koude knijpen de bloedvaatjes van je lippen samen en krijgen ze een blauwe ondertoon. En het verschil zit bovendien niet alleen in de huiddikte maar ook in de samenstelling. Je lippen bevatten amper vocht en talgklieren. Dat is de reden waarom ze zichzelf niet vet kunnen houden en je ze best een handje helpt.

Winterkloofjes in je lippen door gebrek aan vocht.

Ik vertelde je net al dat je lippen amper vocht bevatten. Dit komt doordat het vocht enkel via de bloedvaatjes wordt aangevoerd. Zodra de temperatuur onder de 7 graden zakt, knijpen deze bloedvaten samen en wordt er amper nog vocht afgegeven aan je lippen. Door de wissel met de warme temperaturen binnenshuis verdampt het vocht in je lippen nog sneller. Bijgevolg krijg je droge, gekloofde lippen.

MIJN TIP: scrub in de winter regelmatig je lippen met een DIY scrub.
Meng wat honing met bruine suiker en scrub hier 1 x per week je lippen mee. Zo stimuleer je de doorbloeding en de vochtdoorstroming in je lippen. Werk hierna af met een herstellende vochtbooster.

Mijn favoriet: de HydroPure Hyaluronic acid Lip treatment van jane iredale. Deze bevat herstellende en hydraterende ingrediënten zoals hyaluron, jojoba en avocado olien, sheabutter en aloe vera.


ADDICTED TO… LIPPENBALSEMS

Bij kinderen zie je regelmatig droge lippen. Dat komt omdat ze met hun tong zo vaak hun lippen bevochtigen, wat ze nog droger maakt. Vaak zie je bij hen dan ook eczeem opduiken.

Bij het gebruik van verkeerde lippenbalsems zie ik ook een bepaald ritueel terugkomen: smeren, smeren en blijven smeren. Dat komt omdat veel lippenbalsems minerale oliën (ik noem dit goedkope vulmiddelen) en parrafine bevatten. Met die laatste sluit je je huid af, bijgevolg het vocht niet meer weg kan uit je lippen en je verslaafd wordt aan je lippenbalsem.

Wetende hoeveel lippenbalsems jij ondertussen al hebt opgegeten, kan je maar best kiezen voor een veilige lippenbalsem die werkelijk doet wat hij belooft. Jouw lippen beschermen (met een SPF 15), voeden, hydrateren en ze ook nog een fris kleurtje geven.

MIJN TIP: ga eens voor de Lipdrink SPF 15 van jane iredale. Beschikbaar in verschillende tinten. Wedden dat je al snel zegt “bye bye dry lips”.

Find out more over lipverzorging van jane iredale

Meer blogberichten

Tournée minerale voor je huid

Dry January gemist? Je krijgt een herkansing met Tournée Minerale in februari. Enig idee wat een maand geen alcohol drinken doet met je gezondheid of met jouw huid? Alcohol droogt uit, niet alleen je lijf maar ook je huid. Zelf merk je misschien ook dat je huid al van nature droger is in de winter? Daarom mijn tips om je huid te hydrateren en te verzachten.

Verder lezen

IT’S MY BIRTHDAY, IT’S MY BIRTHDAY, IT’S THE 10TH BIRTHDAY OF THE SUPER MOISTURIZER

Er zijn heel wat topcrèmes in het huidverbeteringsgamma van Environ, maar als er eentje niet mag ontbreken in jouw badkamerkast is dat de SUPER MOISTURIZER. We vieren in februari de 10de verjaardag van deze bestseller en hij is zeer tijdelijk in een XL-editie verkrijgbaar. Snel zijn is de boodschap want ik heb er maar 30!

Verder lezen

Tips & tricks voor well-aging

Joyce van Pure Skin geeft waardevolle tips & tricks aan wie graag wil werken aan well-aging.

Verder lezen