18 mei 2022

Collageen voor de eeuwige jeugd van je huid

Wat doet collageen voor de jeugd van je huid?

Collageen staat volop in de belangstelling. Het lijkt het toverwoord voor anti aging. En, ik moet het beamen, collageen is inderdaad hét ingrediënt voor eeuwige jeugd. Je komt het nu tegen in heel veel gedaantes. In crèmes, voedingssupplementen en in drankjes. Alles wordt in de strijd gegooid om je collageen te boosten. Je zou bijna zeggen “laat de collageenkraan maar lopen”. Maar vooraleer je je gaat voltanken, lees je best eerst deze blog en ontdek je wat echt werkt voor optimaal resultaat 😉.

Wat is collageen eigenlijk?

Collageen is een eiwit en eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Collageen is het grootste aminozuur in je lichaam. Collageen komt van het Griekse woord Kolla, wat lijm betekent. Collageenvezels zijn de structurele bouwstenen voor een stevige, strakke gezonde huid. Het is de lijm die alles op z’n plek houdt. Als je die lijm verliest, tja, dan volgen hangende oogleden, hamsterwangetjes, rimpels.

Collageen zorgt ook voor meer hydratatie, herstel en vernieuwing van je cellen Collageen vind je trouwens niet alleen in je huid, maar ook in je botten, pezen, spieren, bloedvaten, haren, nagels,… Alles wat groeit heeft collageen nodig. Je kunt er dus niet genoeg van in je lichaam hebben.

 

Boem, je verliest collageen.

Dames: 1% minder ieder jaar. Baby’s zijn een vat vol collageen. En tijdens onze eerste levensjaren wordt het keihard aangemaakt om ons te laten opgroeien. Helaas remt dat proces af met het ouder worden: vanaf de leeftijd van 25 jaar neemt de collageenaanmaak bij vrouwen af met 1% per levensjaar.

En de mannen?

Zij maken meer collageen aan en verliezen het minder snel dan vrouwen. Daardoor is een mannenhuid dikker en verloopt het verouderingsproces anders:  ze krijgen minder snel rimpels. Maar eens die rimpels door collageen- en vetverlies toch verschijnen, gaan ze zich dieper aftekenen. Dit wordt vooral veroorzaakt door het mannelijke hormoon testosteron.

Dus ook mannen zijn gebaat bij een supplement en/of een 4men only verzorgingsproduct dat hun collageen boost.

 

Wat veroorzaakt de afbraak van collageen?

Onze leeftijd en de werking van onze hormonen (zoals de menopauze). Daar kunnen we helaas niks aan veranderen. Maar extrinsieke factoren zoals roken, voeding (denk aan overvloedig verslavend suikerverbruik), zonnebaden en stress, hebben we zelf in de hand.

Hoe gezonder je leeft, hoe gezonder je collageen blijft. Vooral roken en veel zonnebaden plegen een enorme aanslag op de vitamines die je huid op een natuurlijke manier beschermen.

Ook pollutie wordt in verband gebracht met het verouderen van je huid. Wist je trouwens dat snelle suikers ook zorgen voor meer rimpels? In medische termen noemen ze dit glycatie (verklevingen van collageen strengels). Hoe meer je blootgesteld wordt aan deze bovenstaande factoren hoe sneller je huid achteruit zal gaan en je lijntjes, rimpels en verslapping zal waarnemen.

 

Hoe stimuleer je dan wel je eeuwige jeugd?

Slapen is een wondermiddel om je collageen te laten herstellen. Het klinkt misschien gek maar rust doet je huid nu eenmaal deugd. Ook een gezonde levensstijl, zo min mogelijk snelle suikers eten, zuivere darmen (probiotica, zoals de Youth Biome) en vitaminerijke voeding eten zijn heilzaam. Maar gelukkig is er toch iets meer…

beschermen en boosten

Winter en zomer je huid dagelijks beschermen met een fysische zonnebescherming zoals First Things First, Rad en Powder Me is een sterk wapen.

HOE ZIT HET MET SMEREN MET CRèMES OP BASIS VAN COLLAGEEN?

Crèmes die boordevol collageen zitten, zijn goed om je hydratatie te verhogen, maar niet om je collageen een boost te geven. De moleculen van collageen zijn te groot om door de huidbarrière opgenomen te worden. Net daardoor werken onze huismerken (Environ, Dermaquest en MEN3) met ingrediënten die je collageen beschermen en stimuleren (vitamine A en C zijn daarvoor heel belangrijk).

Ook bepaalde behandelingen kunnen je collageen een serieuze boost geven. Vooral behandelingen die onderhuids gecontroleerde verhitting of minuscule verwondingen maken zodat wondgenezing op gang komt en jouw huid een extra hoeveelheid collageen produceert. Denk aan de DF Mobile, microneedling en lifting, behandeling met radiofrequentie.

5 key ingrediënten om je collageen te boosten

Best supplementeer je ingrediënten die je aanmaak van collageen een boost geven. Doe je dat inwendig en uitwendig, dan ga je zeker en vast het verschil merken en zien (bijvoorbeeld in onze Visia huidanalyse).

Vitamine A en Vitamine C zijn essentieel voor de aanmaak van collageen.
Vitamine C is echt een key ingrediënt, het verstrengelt de collageenvezels om ze sterker te maken en verbetert de werking van vitamine A waardoor je collageensynthese tot 8 x verhoogt. Dat is wat we willen, toch?

De mineralen Zink en MSM leveren ook een enorme bijdrage.

Zink is een collageenbooster en werkt als een natuurlijk schild tegen UV stralen. Je haalt zink uit voeding zoals oesters en pompoenzaden (lekker op je salades).

Dankzij zink wordt vitamine A ook beter omgezet in je huid. Het mineraal MSM gaat ontstekingen (afbraak van collageen) tegen en versterkt je collageen. Het helpt ook keratine aan te maken, een van de belangrijkste structurele elementen van de huid, het haar en de nagels.

Nog 2 super antioxidanten.

Extracten van champagnedruivenpit en franse meloen remmen huidveroudering zeer sterk af.

Welke supplementen kiezen?

Je vindt de 5 key ingrediënten die je collageen boosten ook terug in pilvorm in Skin Collagen support van Advanced Nutrition Programme. Maar liefst 150 wetenschappelijke studies bewezen dat deze je huid echt verbeteren. Best supplementeer je in een kuur van 4 maanden. Met 2 tabletjes per dag ondersteun je de vorming van je collageen, maak je je huid voller en gladder, ga je oxidatiestress tegen en stimuleer je effectief de gezondheid van je huid.

Na de kuur merk je zichtbaar verschil rond je ogen, decolleté, hals en armen. Je hebt ook sterkere nagels en steviger haar. Daarna onderhoud je best met 1 tablet per dag.

Mijn advies voor je happy healthy skin? De juiste vitamines supplementeren en smeren om ze laten connecteren!

 

Meer blogberichten

Tournée minerale voor je huid

Dry January gemist? Je krijgt een herkansing met Tournée Minerale in februari. Enig idee wat een maand geen alcohol drinken doet met je gezondheid of met jouw huid? Alcohol droogt uit, niet alleen je lijf maar ook je huid. Zelf merk je misschien ook dat je huid al van nature droger is in de winter? Daarom mijn tips om je huid te hydrateren en te verzachten.

Verder lezen

IT’S MY BIRTHDAY, IT’S MY BIRTHDAY, IT’S THE 10TH BIRTHDAY OF THE SUPER MOISTURIZER

Er zijn heel wat topcrèmes in het huidverbeteringsgamma van Environ, maar als er eentje niet mag ontbreken in jouw badkamerkast is dat de SUPER MOISTURIZER. We vieren in februari de 10de verjaardag van deze bestseller en hij is zeer tijdelijk in een XL-editie verkrijgbaar. Snel zijn is de boodschap want ik heb er maar 30!

Verder lezen

Tips & tricks voor well-aging

Joyce van Pure Skin geeft waardevolle tips & tricks aan wie graag wil werken aan well-aging.

Verder lezen