15 maart 2021

Bescherm je huid tegen luchtvervuiling

Hoe bescherm jij je huid het beste tegen luchtvervuiling?

Chinezen en mondmaskers. Dat zagen we lang voor corona. Inmiddels weten we dat Chinezen dat niet alleen doen om zich te beschermen tegen virussen maar ook tegen het inademen van fijn stof. Waarom we ook onze huid daartegen moeten beschermen, dat lees je In deze blog.

Nieuwe beautytrend of voortschrijdend inzicht?

Wetenschappers hebben allang ruimschoots bewezen dat luchtvervuiling nare gevolgen heeft voor onze gezondheid. Veel hoorde je er hier echter nog niet over met betrekking tot de huid. In Amerika en Azië daarentegen, is anti-pollutie huidverzorging al helemaal ingeburgerd. Je vraagt je dan af of dat in kleinstedelijke gebieden – en vooral in onze eerder landelijke Limburgse omgeving – nut heeft. Ik verdiepte me in het onderwerp en heb mijn mening moeten herzien.

Zelfs op de boerenbuiten beïnvloedt vervuilde lucht wel degelijk onze huidgezondheid.

Vervuiling in de stad versus platteland

Onze luchtkwaliteit wordt vervuild door roet en fijn stof afkomstig van industrie en verkeer. Het zonlicht stimuleert dit extra. Daardoor is er in warme streken meer luchtverontreiniging dan in koude.

De stad en het platteland zijn uiteraard verschillend, maar vergis je niet: het ene is niet ‘properder’ dan het andere. Zo word je in een stad meer blootgesteld aan uitlaten van verkeer en industrie. Maar op het platteland is de impact van de verneveling van sproeistoffen voor de bescherming van fruit en gewassen een kwalijke boosdoener. Wist je overigens dat van alle uitstoot van broeikasgassen wereldwijd minstens 14,5% afkomstig is van de veehouderij? Met haar industriële productiesystemen, stoot de intensieve veehouderij enorm veel CO2 uit, maar nog schadelijker is de uitstoot van methaan (CH4) en lachgas (N2O). Jaja, het gezonde plattelandsleven. En zo zie je maar dat er heel wat factoren zijn die een impact hebben op onze luchtkwaliteit.

Vrije radicalen vallen je huidimmuniteit aan.

Als we aan luchtvervuiling denken, denken we in eerste instantie natuurlijk aan het inademen van die lucht. Maar waar onderzoekers tijdens de laatste jaren achter komen, is dat luchtvervuiling ook een enorm schadelijke impact heeft op onze huid.

Zo zal je huid sneller verouderen door de aanslag van fijn stof op je huid. Je huid zal sneller ontstekingen krijgen en haar huidvitaminen verliezen, waardoor ze gevoeliger wordt. Je collageen zal ook sneller afbreken, je talgproductie zal veranderen en je zal zelfs meer last krijgen van pigmentvlekken. De opmars van anti-pollutie producten is dus helemaal terecht.

Wat is jouw beste anti-pollutie huidplan?

We weten ondertussen dat de zon, roken en milieuvervuiling onze huidgezondheid geen deugd doen. Schade van buitenaf zorgt ervoor dat je huidconditie en -immuniteit sterk afnemen. En we weten nu ook dat de vervuiling zich als vet op je huid vastzet. Daarom is een dagelijkse dubbele reiniging met precleansing olie en een aangepaste cleanser een absolute must. Ook met regelmatig exfoliëren met zachte exfolianten zoals een kleigommage of milde fruitzuren, pak je de verontreiniging aan in de diepte.

Verder zorgen het uitwendig aanbrengen en inwendig supplementeren van vitamines  – en dan denk ik vooral aan vit a en vit c – ervoor dat je huid aan immuniteit wint. Deze vitamines zijn je soldaatjes die de vrije radicalen, die een aanslag plegen op je huidcellen, helpen neutraliseren. Hoe meer soldaatjes, hoe sterker je afweerbrigade!

A healthy skin for a lifetime.

Onderzoek van Dr. Fernandez van Environ toont heel duidelijk aan dat, naast onze huidverzorging en de impact van onze levensstijl, luchtvervuiling verantwoordelijk is voor veel huidschade. Daarom zijn er in de Environ Comfort lijn twee sterke anti-pollutie producten opgenomen

Een anti-pollutie masker dat tegen huidvervuiling werkt en een anti-pollutie spray die je huid als het ware een face shield bezorgt om de aanvallen van buitenaf tegen te houden. Gevolg? Je collageen, pigmentatie en vooral je huidimmuniteit verbeteren.


Bescherm je huid met deze krachtige anti-pollutie wapens van Environ.

Ontdek ze hier

Meer blogberichten

Tournée minerale voor je huid

Dry January gemist? Je krijgt een herkansing met Tournée Minerale in februari. Enig idee wat een maand geen alcohol drinken doet met je gezondheid of met jouw huid? Alcohol droogt uit, niet alleen je lijf maar ook je huid. Zelf merk je misschien ook dat je huid al van nature droger is in de winter? Daarom mijn tips om je huid te hydrateren en te verzachten.

Verder lezen

IT’S MY BIRTHDAY, IT’S MY BIRTHDAY, IT’S THE 10TH BIRTHDAY OF THE SUPER MOISTURIZER

Er zijn heel wat topcrèmes in het huidverbeteringsgamma van Environ, maar als er eentje niet mag ontbreken in jouw badkamerkast is dat de SUPER MOISTURIZER. We vieren in februari de 10de verjaardag van deze bestseller en hij is zeer tijdelijk in een XL-editie verkrijgbaar. Snel zijn is de boodschap want ik heb er maar 30!

Verder lezen

Tips & tricks voor well-aging

Joyce van Pure Skin geeft waardevolle tips & tricks aan wie graag wil werken aan well-aging.

Verder lezen